Kolon Kanseri Tedavi Yöntemleri


Kolorektal kanser olarak bilinen kolon ve rektum kanseri genellikle bağırsakta bulunan poliplerin mutasyona uğraması sonucunda oluşur.  Ancak her polip kanser olmadığı gibi genel anlamda bir değerlendirme yapıldığında poliplerden oluşan kanser olduğu bilinmektedir.  
Kolon kanseri tedavi yöntemleri

Kolon Ve Rektum Kanserinden Korunma Yolları

Diğer kanserlerde de olduğu gibi kolon ve rektum kanserinden korunmanın yollarından en önemlisi tetkik yaptırarak kanser taraması yapılmasıdır.  Bunlardan biri gaitada gizli kan tetkiki,  bir diğeri ise kolonoskopi ve sigmoidoskopi denilen tekniklerdir.  Kolon kanseri riski taşıyan kişilerin en az 6 ayda bir kanser taraması yaptırması kanserden korunma yollarından önemli bir kısmıdır.

Kolon Kanseri Belirtileri

Kolon kanseri genellikle ya sürekli ishal halinin devam etmesi veya sık sık kabızlık sebebiyle normal dışkılayamama durumunda belirti gösterir.  Bunun dışında anüsten kan gelmesi ve büyük abdestin kanlı olması da bağırsak kanseri belirtisidir.  Bazı bağırsak tümörlerinde tümörün büyümesi ile bağırsakta tıkanma oluşur.  Bu aşırı şişlik ve ağrıya sebep olmaktadır.  Kolon kanseri belirtileri arasında bağırsakların tam boşalamama duygusu,  büyük abdesti yapmakta zorluk çekmek ve ağrılı büyük abdeste çıkmak kolon kanseri belirtileri içermektedir.

Kolon Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?

Kolon kanseri teşhisleri arasında en önemli ve doğru teşhis konulabilen tetkik tarama programlarıdır.  Tarama yapılması hastalığı erken evresinde teşhis etmenin en doğru yoludur.  Bunun için ise en doğru tetkik kolonoskopidir.  Kolonoskopi hem bir tümörün olup olmadığının teşhis edilmesinde hem de kanser olasılığı taşıyabilecek polip teşhisini sağlamaktadır.  50 yaş ve üzerindeki kişilerin mutlaka yılda bir kez kolonoskopi yaptırarak kolon kanseri taraması yaptırmaları önerilir. Bunun dışında büyük abdestte gizli kan aranması,  bağırsak kanserinin tetkikleri arasında yer alır.  Ayrıca radyolojik tetkik denilen kontrastlı tomografi çektirmek de kolon kanserinin erken teşhis edilmesinde önemlidir.  Tam kan sayımı biyokimya laboratuvarında yapılacak tetkikler,  kanser teşhisinde son derece önemlidir.  Bir de endoskopik tetkikler vardır.  Bunlar; rektoskopi,  sigmoidoskopi ve Kolonoskopidir.  Bu tetkiklerde bağırsaklardaki poliplerden parça alınarak veya varsa bir lezyon,  lezyondan parça alınarak tetkik edilmesi kolon kanseri teşhisinde önemli rol oynamaktadır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Acuvue Oasys For Astigmatism Lens Kullanımı

Air Optix Aqua, Air Optix Hydraglyde Farkı Nedir?

Kolon Kanseri