Kolorektal Kanser Tipleri

Kolon ve rektumdaki adenokarsinomlar tüm kolorektal kanser vakalarının yüzde 95'ini oluşturur. Gastrointestinal kanalda, kalın bağırsak içindeki astar hücrelerinde rektal ve kolon adenokarsinomları gelişir. Kolon ve rektumun adenokarsinomları tipik olarak polip adı verilen dokunun büyümesi olarak başlar. Adenoma adı verilen özel bir polip türü kansere dönüşebilir. Polipler sıklıkla rutin bir kolonoskopi sırasında kansere dönüşmeden önce çıkarılır.

Kollektral Kanser


Daha az görülen kolorektal kanser türleri arasında primer kolorektal lenfomalar, gastrointestinal stromal tümörler, leiomyosarkomlar, karsinoid tümörler ve melanomlar bulunur. Kolorektal kanser türleri şunlardır:

Kolorektal adenokarsinom: "Adeno" bezleri anlamına gelen bir önekdir. "Karsinoma", vücudun içindeki ve dışındaki yüzeyleri kaplayan epitel hücrelerinde büyüyen bir kanser türüdür. Kalın bağırsak astarında kolon veya rektumun adenokarsinomları gelişir. Genellikle iç astardan başlarlar ve sonra diğer katmanlara yayılırlar. Adenokarsinomun daha az yaygın iki alt tipi vardır:

Müsli adenokarsinom, yaklaşık yüzde 60 oranında mukustan oluşur. Mukus, kanser hücrelerinin daha hızlı yayılmasına ve tipik adenokarsinomlara göre daha agresif hale gelmesine neden olabilir. Müsli adenokarsinomlar, tüm rektal ve kolon adenokarsinomlannın yüzde 10 ila yüzde 15'ini oluşturur.
Signet halka hücreli adenokarsinom, adenokarsinomların yüzde 1'inden daha azını oluşturur. Mikroskop altında görünmesi için adlandırılan işaretli halka hücre adenokarsinomu tipik olarak agresifdir ve tedavisi daha zor olabilir.
Gastrointestinal karsinoid tümörler: Karsinoid tümörler, nöroendokrin hücre adı verilen sinir hücrelerinde gelişerek hormon üretimini düzenler. Bu tümörler, nöroendokrin tümörler (NET'ler) adı verilen bir grup kanser arasındadır. Karsinoid tümör hücreleri yavaş büyür ve akciğerlerde ve / veya gastrointestinal sistemde gelişebilir. Tüm kolorektal kanserlerin yüzde 1'ini ve ince bağırsakta bulunan tüm kanserlerin yarısını oluştururlar.

Diğer nadir görülen kolorektal kanserler de bütün vakaların yüzde 5'inden azını oluşturur ve şunları içerir:

Birincil kolorektal lenfomalar: Bir tür Hodgkin olmayan lenfoma olan bu kanser türü, lenfatik sistemde, özellikle lenfositler adı verilen hücrelerde gelişir. Lenfositler, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan bir tür beyaz kan hücresidir. Lenfoma, lenf bezleri, kemik iliği, dalak, timus ve sindirim sistemi dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde gelişebilir. Birincil kolorektal lenfomalar, tüm kolorektal kanserlerin sadece yüzde 0,5'ini ve tüm lenfomaların yaklaşık yüzde 5'ini oluşturur. Bu kolorektal kanser türü, genellikle yaşamda daha sonra ortaya çıkar ve erkeklerde kadınlardan daha yaygındır.

Gastrointestinal stromal tümörler: GIST'ler, Cajal'ın (ICC'ler) interstisyel hücreleri olarak adlandırılan gastrointestinal (GI) kanalın astarında bulunan özel bir hücrede oluşan nadir bir kolorektal kanser türüdür. GIST'lerin yüzde 50'sinden fazlası midede gelişir. Diğer GIST'lerin çoğu ince bağırsakta oluşurken, rektum üçüncü en yaygın yerleşim yeridir. GIST'ler sarkom veya yağ, kas, kan damarları, derin cilt dokuları, sinirler, kemikler ve kıkırdak içeren bağ dokularında başlayan kanserler olarak sınıflandırılır.

Leiomyosarkomlar: Bir başka sarkom şekli olan leiomyosarkom esas olarak “düz kas kanseri” anlamına gelir. Bu nadir kolorektal kanser türü tüm kolorektal vakaların yaklaşık yüzde 0.1'ini oluşturur.

Melanomlar: En sık cilt kanseri ile ilişkili, bunlar kolon veya rektum dahil olmak üzere herhangi bir yerde oluşabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Acuvue Oasys For Astigmatism Lens Kullanımı

Air Optix Aqua, Air Optix Hydraglyde Farkı Nedir?

Kolon Kanseri