Yemek borusu kanseri

Yemek borusu, yiyecek ve sıvıların mideye ulaşmak için kullandıkları kas geçitidir. İki ana özofagus kanseri tipi, skuamöz hücreli karsinom (astar hücrelerinde başlar) ve adenokarsinomdur (yutmanıza yardımcı olan dokuda başlar).

Yemek Borusu Kanseri


Yemek borusu kanseri nedir?

Yemek borusu boğazdan mideye kadar uzanan uzun, kaslı bir tüptür. Yemek borusu, yiyeceği tüpten aşağıya ve mideye taşımak için büzüşen birçok kas katmanından oluşur. Özofagus sfinkteri adı verilen özel bir kas, gıda ve sıvıların yemek borusundan mideye geçmesine izin vermek için açılan bir kapak işlevi görür.

Özofagus kanseri, özofagus dokusunda anormal hücreler kontrolden çıktığında ortaya çıkar. Sonunda hücreler, tümör adı verilen bir kütle oluşturur. İki ana yemek borusu kanseri türü vardır:

Skuamöz hücreli karsinom, özofagusu tutan hücrelerde (skuamöz hücreler olarak adlandırılır) başlar. Bu kanser genellikle yemek borusunun üst ve orta kısmını etkiler.
Adenokarsinom, yutmaya yardımcı olan mukus üreten dokuda gelişir. Genelde yemek borusunun alt kısmında görülür.
ABD'de skuamöz hücreli karsinom oranları düşmekte, adenokarsinom oranları artmaktadır.

Özefagus kanseri ne kadar yaygındır?
Yemek borusu kanseri yaygın değildir, ancak dünyadaki en yaygın 10 kanser arasında yer almaktadır. Bu tür kanserlerin yeni vakalarının sayısı, ABD'de 100.000 kişi başına yaklaşık 4.2'dir. Yeni vakaların sayısının, 15.850 kişide tahmin edilen ölüm sayısı ile 2018'de 17.290 olduğu tahmin edilmektedir.

Bu tür kanser teşhisi konan insanlar için beş yıllık sağkalım oranı, 2008-2014 için% 19.2 idi. Tahminlere göre, ABD'de 2015 yılında yemek borusu kanseri olan yaklaşık 47.284 kişi vardı.

Özefagus kanserine ne sebep olur?

Özefagus kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak hastalık için birkaç risk faktörü vardır. Özefagus kanseri için risk faktörleri şunları içerir:

Yaşlılık yaşı: Özofagus kanseri, 60 yaşından büyük insanlarda 60 yaş ve üzerindeki yaşlardan daha sık görülür.
Erkek cinsiyeti: Erkeklerin hastalığı geliştirme olasılığı kadınlardan üç kat daha fazladır.
Etnik köken: Yassı hücreli özofagus kanseri Afrika kökenli Amerikalılar ve Asyalılarda daha sık görülür. Adenokarsinom beyazlarda daha sık görülür.
Tütün kullanımı: Bu, sigara içmeyi ve dumansız tütün kullanımını içerir.
Alkol kullanımı: Kronik ve / veya ağır alkol kullanımı, yemek borusu kanseri riskini artırır.
Barrett’ın yemek borusu ve kronik asit reflü: Barrett’in yemek borusu, kronik tedavi edilmemiş asit geri akışından kaynaklanan yemek borusunun alt ucundaki hücrelerde meydana gelen değişikliktir. Barrett’in yemek borusu olmasa bile, uzun süreli mide ekşimesi olan kişilerde yemek borusu kanseri riski daha yüksektir.
İnsan papilloma virüsü (HPV): Yüksek özofagus kanseri insidansı (Asya ve Güney Afrika gibi) dünyanın bazı bölgelerinde, HPV ile enfeksiyon özofagus skuamöz hücre kanseri gelişimi için yüksek risk taşır. HPV, ses tellerinde ve ağzında ve ellerde, ayaklarda ve cinsiyet organlarında doku değişikliklerine neden olan yaygın bir virüstür.
Diğer bozukluklar: Diğer durumlar yemek borusu kanseri ile ilişkilendirilmiştir. Bunlar arasında, yutma zorluğuna neden olan nadir bir hastalık olan aklalazma ve aşırı avuçta, aşırı miktarda kalıtsal bir hastalık olan ellerin ve ayak tabanlarının üzerinde büyüdüğü tylosis vardır.
Bazı kimyasal maddelere mesleki maruz kalma: Uzun süre kuru temizleme solventlerine maruz kalan kişiler özefagus kanseri için daha yüksek risk altındadır.
Kanser öyküsü: Boyun veya baş kanseri olan kişilerde yemek borusu kanseri riski daha fazladır.
Yemek borusu kanserinin belirtileri nelerdir?
Özofagus kanseri erken evrelerinde belirgin bir belirti göstermeyebilir. İnsanların ilk fark ettiği belirti yutma zorluğudur. Tümör büyüdükçe, yemek borusunun açılmasını daraltıp yutmayı zorlaştırır ve / veya ağrılı hale getirir. Yemek borusu kanserinin diğer belirtileri arasında şunlar olabilir:

Boğazda veya sırtta, göğüs kemiğinin arkasında veya omuz bıçakları arasında ağrı
Kusma veya kan tükürme
Mide ekşimesi
Ses kısıklığı veya kronik öksürük
İstenmeyen kilo kaybı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Acuvue Oasys For Astigmatism Lens Kullanımı

Air Optix Aqua, Air Optix Hydraglyde Farkı Nedir?

Kolon Kanseri