Mide Kanseri

Mide Kanseri Hakkında Genel Bilgi

ANAHTAR NOKTALARI

Mide kanseri, malign (kanser) hücrelerinin mide zarında oluştuğu bir hastalıktır.Yaş, diyet ve mide hastalığı, mide kanseri gelişme riskini etkileyebilir.Mide kanseri belirtileri hazımsızlık ve mide rahatsızlığı veya ağrı içerir.Mide ve yemek borusunu inceleyen testler mide kanserini tespit etmek (bulmak) ve teşhis etmek için kullanılır.Bazı faktörler prognozu (iyileşme şansı) ve tedavi seçeneklerini etkiler.

Mide Kanseri

Mide kanseri, malign (kanser) hücrelerinin mide zarında oluştuğu bir hastalıktır.

Mide, üst karın bölgesinde J şeklinde bir organdır. Yenilen gıdalardaki besinleri (vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve su) işleyen ve atık malzemenin vücuttan atılmasına yardımcı olan sindirim sisteminin bir parçasıdır. Yemekler boğazdan mideye yemek borusu denilen içi boş, kaslı bir tüp yoluyla hareket eder. Mideden ayrıldıktan sonra, kısmen sindirilmiş yiyecekler ince bağırsağa, sonra da kalın bağırsağa geçer.

Midenin duvarı 5 kat dokudan oluşur. En içteki tabakadan en dıştaki tabakaya kadar, mide duvarının tabakaları şunlardır: mukoza, submukoza, kas, afterrosa (bağ dokusu) ve serosa. Mide kanseri, mukozada başlar ve büyüdükçe dış katmanlardan yayılır.

Midenin stromal tümörleri, bağ dokusunu desteklemeye başlar ve mide kanserinden farklı şekilde tedavi edilir. Daha fazla bilgi için Gastrointestinal Stromal Tümör Tedavisinde PDQ özetine bakınız.

Yaş, diyet ve mide hastalığı, mide kanseri gelişme riskini etkileyebilir.
Hastalık riskinizi artıran her şeye risk faktörü denir. Risk faktörü olması, kanser olacağınız anlamına gelmez; Risk faktörlerine sahip olmamak, kanser alamayacağınız anlamına gelmez. Risk altında olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Mide kanseri için risk faktörleri aşağıdakileri içerir:

Aşağıdaki tıbbi durumlardan herhangi birine sahip:
Midenin Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonu.
Kronik gastrit (midenin iltihabı).
Pernisiyöz anemi.
Bağırsak metaplazisi (normal mide zarının, bağırsakları tutan hücrelerle değiştirildiği bir durum).
Gastrik polipler.
Epstein Barr Virüsü.
Ailevi sendromlar (ailevi adenomatoz polipozis dahil).
Tuzlu, tütsülenmiş ve yüksek oranda meyve ve sebze içeren bir diyet yemek.
Uygun şekilde hazırlanmamış veya depolanmamış yiyecekleri yemek.
Yaşlı veya erkek olmak.
Sigara içmek
Mide kanseri olmuş bir anne, baba, kız kardeşi veya erkek kardeşi olması.
Mide kanseri belirtileri hazımsızlık ve mide rahatsızlığı veya ağrı içerir.
Bu ve diğer belirti ve semptomlar mide kanseri veya diğer şartlardan kaynaklanabilir.

Mide kanserinin erken evrelerinde, aşağıdaki belirtiler görülebilir:

Hazımsızlık ve mide rahatsızlığı.

Yemek yedikten sonra şişkinlik hissi.
Hafif bulantı.
İştah kaybı.
Mide ekşimesi.

Mide kanserinin daha ileri evrelerinde, aşağıdaki belirti ve semptomlar ortaya çıkabilir:

Dışkıda kan.
Kusma.
Bilinen bir sebep olmadan kilo kaybı.
Karın ağrısı.
Sarılık (göz ve cilt sararması).
Ascites (karın bölgesinde sıvı birikmesi).
Yutma sıkıntısı.
Bu sorunlardan herhangi birinin olup olmadığını doktorunuza danışın.

Mide ve yemek borusunu inceleyen testler mide kanserini tespit etmek (bulmak) ve teşhis etmek için kullanılır.
Aşağıdaki testler ve prosedürler kullanılabilir:

Fiziksel muayene ve tarih: Topaklar veya olağandışı görünen herhangi bir şey gibi hastalık belirtilerini kontrol etmek de dahil olmak üzere, genel sağlık belirtilerini kontrol etmek için vücudun muayenesi. Hastanın sağlık alışkanlıklarının ve geçmiş hastalıkların ve tedavilerin öyküsü de alınacaktır.
Kan kimyası çalışmaları: Kana salınan belirli maddelerin miktarlarını vücuttaki organ ve dokularla ölçmek için bir kan numunesinin kontrol edildiği bir prosedür. Olağandışı (normalden yüksek veya düşük) bir madde miktarı hastalık belirtisi olabilir.
Tam kan sayımı (CBC): Bir kan örneğinin alındığı ve aşağıdakiler için kontrol edildiği bir prosedür:
Kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısı.
Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin (oksijen taşıyan protein) miktarı.
Numunenin kısmı kırmızı kan hücrelerinden oluşur.
Üst endoskopi: Anormal bölgeleri kontrol etmek için yemek borusu, mide ve duodenumun (ince bağırsağın ilk kısmı) içine bakmak için bir prosedür. Bir endoskop (ince, ışıklı bir tüp) ağızdan ve boğazdan yemek borusuna doğru geçirilir.

Mide Kanseri Endoskopi


Baryum yutmak: Yemek borusu ve midenin bir dizi x-ışını. Hasta baryum (gümüş-beyaz metalik bir bileşik) içeren bir sıvı içer. Sıvı, yemek borusu ve mideyi kaplar ve x-ışınları alınır. Bu prosedür aynı zamanda bir üst GI serisi olarak da adlandırılır.

Mide Kanseri


CT taraması (CAT taraması): Vücudun içindeki alanların farklı açılardan çekilmiş bir dizi ayrıntılı resmini yapan bir prosedür. Resimler, röntgen cihazına bağlı bir bilgisayar tarafından yapılmıştır. Bir boya damar içine enjekte edilebilir veya organların ya da dokuların daha net görünmesine yardımcı olmak için yutulabilir. Bu prosedür aynı zamanda bilgisayarlı tomografi, bilgisayarlı tomografi veya bilgisayarlı tomografi olarak da adlandırılır.
Biyopsi: Hücre veya dokuların çıkarılması, kanser belirtilerini kontrol etmek için mikroskop altında görülebilir. Endoskopi sırasında genellikle mide biyopsisi yapılır.
Kaç tane HER2 geninin bulunduğunu ve ne kadar HER2 proteini üretildiğini ölçmek için doku örneği kontrol edilebilir. Normalden daha fazla HER2 geni veya daha yüksek HER2 proteini seviyesi varsa, kanser HER2 pozitif olarak adlandırılır. HER2 pozitif mide kanseri, HER2 proteinini hedef alan monoklonal bir antikorla tedavi edilebilir.

Doku örneği ayrıca Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonu için kontrol edilebilir.

Bazı faktörler prognozu (iyileşme şansı) ve tedavi seçeneklerini etkiler.
Prognoz (iyileşme şansı) ve tedavi seçenekleri aşağıdakilere bağlıdır:

Kanserin evresi (sadece midede olsun ya da lenf bezlerine ya da vücuttaki diğer yerlere yayılmış olsun).
Hastanın genel sağlığı.
Mide kanseri çok erken bulunursa, daha iyi bir iyileşme şansı vardır. Mide kanseri, tanı konulduğunda sıklıkla ileri bir aşamadadır. Daha sonraki aşamalarda mide kanseri tedavi edilebilir, ancak nadiren tedavi edilebilir. Tedaviyi geliştirmek için yapılan klinik çalışmalardan birinde yer almak düşünülmelidir. Devam eden klinik çalışmalar hakkında bilgi NCI web sitesinde mevcuttur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Acuvue Oasys For Astigmatism Lens Kullanımı

Air Optix Aqua, Air Optix Hydraglyde Farkı Nedir?

Kolon Kanseri