Kolon Kanseri

Kolon kanseri, kalın bağırsakta (kolon) süregelen bir kanser türüdür. Kolon, sindirim sisteminin son kısmıdır.

Kolon kanseri tipik olarak daha yaşlı yetişkinleri etkiler, sadece her yaşta olabilir. Genellikle kolonun iç kısmında oluşan polip adında olan hücrelerin küçük, kanserli olmayan (iyi huylu) kümeleri olarak adım atar. Zaman içinde bu poliplerin bazıları kolon kanseri olabilir.

Polipler minik olabilir ve varsa semptom az olabilir. Bu yüzden doktorlar, polipleri kansere dönüşmeden önce tanımlayıp kaldırarak kolon kanserinin önlenmesine yardımcı olmak için tertipli tarama testleri önermektedir.

Kolon kanseri gelişirse, ameliyat, radyasyon tedavisi ve kemoterapi, hedefe yönelik tedavi ve immünoterapi benzer biçimde ilaç tedavileri de dahil olmak üzere kontrol altına alınmasına yardımcı olacak birçok tedavi mevcuttur.

Kolon kanseri bazen rektumda başlayan kolon kanserini ve rektum kanserini birleştiren bir terim olan kolorektal kanser olarak adlandırılır.

Kolon Kanseri

Belirtiler

Kolon kanseri belirtileri ve semptomları şunları içerir:

İshal veya kabızlık veya dışkı kıvamında değişiklik dahil olmak üzere bağırsak alışkanlıklarınızda kalıcı bir değişiklik
Dışkıda rektal kanama veya kan
Kramp, gaz veya ağrı gibi devam eden karın rahatsızlığı
Bağırsaklarınızın tamamen boş olmadığı duygusu
Zayıflık veya yorgunluk
Açıklanamayan kilo kaybı
Kolon kanseri olan birçok kişi hastalığın erken evrelerinde hiçbir belirti yaşamaz. Belirtiler ortaya çıktığında, kanserin büyük bağırsağınızdaki büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak büyük olasılıkla değişecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Acuvue Oasys For Astigmatism Lens Kullanımı

Air Optix Aqua, Air Optix Hydraglyde Farkı Nedir?

Kolon Kanseri