Kanser Nedir?

Kanser Nedir?

İlişkili Hastalıkların Koleksiyonu

Kanser, ilgili hastalıkların bir koleksiyonuna verilen addır. Tüm kanser türlerinde, vücudun bazı hücreleri durmadan bölünmeye ve çevre dokulara yayılmaya başlar.

Kanser, trilyonlarca hücreden oluşan insan vücudunun hemen hemen her yerinde başlayabilir. Normalde insan hücreleri, vücudun ihtiyaç duyduğu yeni hücreler oluşturmak için büyür ve bölünür. Hücreler yaşlandıkça veya hasar gördüğünde ölürler ve yeni hücreler yerlerini alır.

Ancak kanser geliştiğinde, bu düzenli süreç bozulur. Hücreler gittikçe daha anormal hale geldikçe, eski veya hasarlı hücreler ölmeleri gerektiğinde hayatta kalırlar ve ihtiyaç duyulmadığında yeni hücreler oluşur. Bu ekstra hücreler durmadan bölünebilir ve tümör adı verilen büyümeler oluşturabilir.

Birçok kanser, doku kitleleri olan katı tümörler oluşturur. Lösemiler gibi kan kanserleri genellikle katı tümörler oluşturmaz.

Kanserli tümörler habistir, yani yakındaki dokulara yayılabilir veya istila edebilirler. Ek olarak, bu tümörler büyüdükçe, bazı kanser hücreleri kan veya lenf sistemi yoluyla vücuttaki uzak yerlere gidebilir ve orijinal tümörden uzak yeni tümörler oluşturabilir.

Kötü huylu tümörlerin aksine, iyi huylu tümörler yakın dokulara yayılmaz veya onları istila etmez. Ancak iyi huylu tümörler bazen oldukça büyük olabilir. Çıkarıldığında, genellikle geri büyümezler, ancak malign tümörler bazen büyür. Vücudun başka yerlerindeki çoğu iyi huylu tümörden farklı olarak, iyi huylu beyin tümörleri hayatı tehdit edici olabilir.

Kanser Hücreleri ile Normal Hücreler Arasındaki Farklar

Kanser hücreleri normal hücrelerden kontrolden çıkmalarını ve istilacı olmalarını sağlayan birçok yönden farklıdır. Önemli bir fark, kanser hücrelerinin normal hücrelerden daha az uzmanlaşmış olmasıdır. Yani, normal hücreler belirli işlevlere sahip çok farklı hücre tiplerine olgunlaşırken, kanser hücreleri değildir. Bu, normal hücrelerin aksine, kanser hücrelerinin durmadan bölünmeye devam etmesinin bir nedenidir.

Ek olarak, kanser hücreleri normalde hücrelere bölünmeyi durdurmalarını söyleyen veya programlanmış hücre ölümü veya vücudun gereksiz hücrelerden kurtulmak için kullandığı apoptoz olarak bilinen bir işleme başlayan sinyalleri göz ardı edebilir.

Kanser hücreleri, bir mikro-çevre olarak bilinen bir alanı çevreleyen ve besleyen normal hücreleri, molekülleri ve kan damarlarını etkileyebilir. Örneğin, kanser hücreleri, büyümeleri gereken oksijen ve besin maddeleri ile tümör sağlayan kan damarları oluşturmak için yakındaki normal hücreleri indükleyebilir. Bu kan damarları ayrıca atık ürünleri tümörlerden uzaklaştırır.

Kanser hücreleri de genellikle vücudu enfeksiyonlardan ve diğer koşullardan koruyan bir bağışıklık sistemi, bir organlar, dokular ve özel hücreler ağından kaçabilirler. Bağışıklık sistemi normalde hasarlı veya anormal hücreleri vücuttan çıkarsa da, bazı kanser hücreleri bağışıklık sisteminden “gizlenebilir”.

Tümörler ayrıca hayatta kalmak ve büyümek için bağışıklık sistemini de kullanabilirler. Örneğin, normalde kaçak bir bağışıklık tepkisini önleyen bazı bağışıklık sistemi hücrelerinin yardımıyla, kanser hücreleri bağışıklık sisteminin aslında kanser hücrelerini öldürmesini engelleyebilir.

Kanser Nasıl Ortaya Çıkar

CIHAZ
Kansere, kalıtımın temel fiziksel birimleri olan genlerdeki bazı değişiklikler neden olur. Genler, kromozom adı verilen sıkıca paketlenmiş DNA'nın uzun iplikçikleri halinde düzenlenmiştir.

Kredi bilgileri: Terese Winslow
Kanser genetik bir hastalıktır - yani, hücrelerimizin işleyişini, özellikle de nasıl büyüdüklerini ve bölündüklerini kontrol eden genlerdeki değişikliklerden kaynaklanır.

Kansere neden olan genetik değişiklikler ebeveynlerimizden miras alınabilir. Hücre bölünürken meydana gelen hatalar veya belirli çevresel maruziyetlerin neden olduğu DNA hasarları nedeniyle bir kişinin yaşamı boyunca da ortaya çıkabilirler. Kansere neden olan çevresel maruziyetler arasında tütün dumanındaki kimyasallar gibi maddeler ve güneşten gelen ultraviyole ışınları gibi radyasyon bulunur. (Kanser Nedenleri ve Önlenmesi bölümümüzde daha fazla bilgi bulunmaktadır.)

Her insanın kanserinin genetik değişikliklerin eşsiz bir kombinasyonu vardır. Kanser büyümeye devam ettikçe ek değişiklikler meydana gelecektir. Aynı tümör içinde bile, farklı hücreler farklı genetik değişikliklere sahip olabilir.

Genel olarak, kanser hücrelerinin DNA'daki mutasyonlar gibi normal hücrelerden daha fazla genetik değişikliği vardır. Bu değişikliklerin bazılarının kanserle ilgisi olmayabilir; nedeni değil kanserin sonucu olabilirler.

Kanserin Temelleri


Kanser Nasıl Oluşur

Kanserin "Sürücüleri"

Kansere katkıda bulunan genetik değişiklikler üç ana gen türünü etkileme eğilimindedir: proto-onkogenler, tümör baskılayıcı genler ve DNA onarım genleri. Bu değişikliklere bazen kanserin “itici gücü” denir.

Proto-onkogenler normal hücre büyümesi ve bölünmesinde rol oynar. Bununla birlikte, bu genler belirli şekillerde değiştirildiklerinde veya normalden daha aktif olduklarında, kansere neden olan genler (veya onkogenler) haline gelebilirler, bu da hücrelerin büyümeleri ve büyümeleri gerektiğinde hayatta kalmasını sağlarlar.

Tümör baskılayıcı genler ayrıca hücre büyümesini ve bölünmesini kontrol etmede rol oynar. Tümör baskılayıcı genlerde belirli değişikliklere sahip hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünebilir.

DNA onarım genleri hasarlı DNA'nın tespitinde rol oynar. Bu genlerde mutasyonları olan hücreler, diğer genlerde ek mutasyonlar geliştirme eğilimindedir. Birlikte, bu mutasyonlar hücrelerin kanserli hale gelmesine neden olabilir.

Bilim adamları kansere yol açan moleküler değişiklikler hakkında daha fazla şey öğrendikçe, belirli mutasyonların birçok kanser türünde yaygın olarak oluştuğunu keşfettiler. Bu nedenle, kanserler bazen sadece vücutta nerede geliştikleri ve kanser hücrelerinin mikroskop altında nasıl göründükleri ile değil, onları yönlendirdiğine inanılan genetik değişiklik türleri ile karakterize edilir.

Kanser Ne Zaman Yayılır


İlk başladığı yerden vücuttaki başka bir yere yayılan bir kansere metastatik kanser denir. Kanser hücrelerinin vücudun diğer bölgelerine yayılma sürecine metastaz denir.

Metastatik kanser, orijinal veya birincil kanserle aynı ada ve aynı tipte kanser hücrelerine sahiptir. Örneğin, akciğerde metastatik bir tümöre yayılan ve metastatik bir tümör oluşturan meme kanseri, akciğer kanseri değil, metastatik meme kanseridir.

Mikroskop altında, metastatik kanser hücreleri genellikle orijinal kanserin hücreleriyle aynı görünür. Ayrıca, metastatik kanser hücreleri ve orijinal kanser hücreleri, spesifik kromozom değişikliklerinin varlığı gibi genellikle bazı ortak moleküler özelliklere sahiptir.

Tedavi, metastatik kanserli bazı kişilerin yaşamlarını uzatmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, genel olarak, metastatik kanser tedavilerinin birincil amacı, kanserin büyümesini kontrol etmek veya bunun neden olduğu semptomları hafifletmektir. Metastatik tümörler vücudun işleyişine ciddi zarar verebilir ve kanserden ölen çoğu insan metastatik hastalıktan ölür.

Metastaz Büyütmek

Kanser Olmayan Doku Değişiklikleri

Vücudun dokularındaki her değişiklik kanser değildir. Bununla birlikte, tedavi edilmezlerse bazı doku değişiklikleri kansere dönüşebilir. İşte kanser olmayan ancak bazı durumlarda izlenen doku değişikliklerine bazı örnekler:

Hiperplazi, bir doku içindeki hücreler normalden daha hızlı bölündüğünde ve ekstra hücreler biriktiğinde veya çoğaldığında ortaya çıkar. Bununla birlikte, hücreler ve dokunun düzenlenme şekli bir mikroskop altında normal görünmektedir. Hiperplazi, kronik tahriş dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden veya koşullardan kaynaklanabilir.

Displazi hiperplaziden daha ciddi bir durumdur. Displazi içinde, fazladan hücre birikimi de vardır. Ancak hücreler anormal görünüyor ve dokunun düzeninde değişiklikler var. Genel olarak, hücreler ve doku ne kadar anormal olursa, kanserin oluşma şansı o kadar artar.

Bazı displazi tiplerinin izlenmesi veya tedavi edilmesi gerekebilir. Displazi örneği, ciltte oluşan anormal bir köstebekdir (displastik nevüs adı verilir). Displastik bir nevüs melanmaya dönüşebilir, ancak çoğu yok.

Daha da ciddi bir durum in situ karsinomdur. Bazen kanser olarak adlandırılmasına rağmen, anormal hücreler orijinal dokunun ötesine yayılmadığından in situ karsinom kanser değildir. Yani, yakındaki dokuları kanser hücrelerinin yaptığı gibi istila etmezler. Ancak, bazı karsinomalar in situ kanser olabileceğinden, genellikle tedavi edilir.

Hiperplazi Displazi Kanseri İlerleme

Kanser Çeşitleri

100'den fazla kanser türü vardır. Kanser türleri genellikle kanserlerin oluştuğu organlar veya dokular için adlandırılır. Örneğin, akciğer kanseri akciğer hücrelerinde başlar ve beyin kanseri beyin hücrelerinde başlar. Kanserler ayrıca, epitelyal hücre veya skuamöz hücre gibi onları oluşturan hücre tipi ile de tanımlanabilir.

Kanserin vücuttaki konumuna bağlı olarak veya A'dan Z'ye Kanserler Listemizi kullanarak belirli kanser türleri hakkında bilgi için NCI'nin web sitesinde arama yapabilirsiniz. Ergenlerde ve genç erişkinlerde çocukluk çağı kanserleri ve kanserleri hakkında bilgi koleksiyonlarımız da bulunmaktadır.

İşte belirli hücre türlerinde başlayan bazı kanser kategorileri:

Kanser

Karsinomlar en yaygın kanser türüdür. Vücudun iç ve dış yüzeylerini kaplayan hücreler olan epitel hücreleri tarafından oluşturulurlar. Mikroskop altında bakıldığında genellikle sütun benzeri bir şekle sahip olan birçok epitel hücresi türü vardır.

Farklı epitel hücre tiplerinde başlayan karsinomların spesifik isimleri vardır:

Adenokarsinom, sıvı veya mukus üreten epitel hücrelerinde oluşan bir kanserdir. Bu tip epitelyal hücreye sahip dokular bazen glandüler dokular olarak adlandırılır. Meme, kolon ve prostat kanserlerinin çoğu adenokarsinomlardır.

Bazal hücreli karsinom, bir kişinin dış deri tabakası olan epidermisin alt veya bazal (baz) tabakasında başlayan bir kanserdir.

Skuamöz hücreli karsinom, cildin dış yüzeyinin hemen altında bulunan epitelyal hücreler olan skuamöz hücrelerde oluşan bir kanserdir. Skuamöz hücreler ayrıca mide, bağırsaklar, akciğerler, mesane ve böbrekler de dahil olmak üzere diğer birçok organı sıralar. Skuamöz hücreler mikroskop altında bakıldığında balık pulları gibi düz görünür. Skuamöz hücreli karsinomlara bazen epidermoid karsinomlar denir.

Geçiş hücreli karsinom, geçiş epitelyumu veya ürotel adı verilen bir tür epitel dokusunda oluşan bir kanserdir. Büyütülüp küçülebilen birçok epitel hücre tabakasından oluşan bu doku, mesanenin, üreterlerin ve böbreklerin bir kısmının (renal pelvis) ve birkaç başka organın astarlarında bulunur. Mesanenin, üreterlerin ve böbreklerin bazı kanserleri geçiş hücresi karsinomlarıdır.

sarkom

Kredi bilgileri: Terese Winslow
Sarkomlar, kas, yağ, kan damarları, lenf damarları ve lifli doku (tendonlar ve bağlar gibi) dahil kemik ve yumuşak dokularda oluşan kanserlerdir.

Osteosarkom en sık görülen kemik kanseridir. Yumuşak doku sarkomunun en yaygın tipleri leiomyosarkom, Kaposi sarkomu, malign fibröz histiyositoma, liposarkom ve dermatofibrosarkom protubeleridir.

Yumuşak doku sarkomu sayfamız daha fazla bilgi içermektedir.

Lösemi

Kemik iliğinin kan oluşturan dokusunda başlayan kanserlere lösemi denir. Bu kanserler katı tümörler oluşturmaz. Bunun yerine, kan ve kemik iliğinde çok sayıda anormal beyaz kan hücresi (lösemi hücreleri ve lösemik blast hücreleri) birikir ve normal kan hücrelerini dışarı atar. Düşük normal kan hücreleri, vücudun dokularına oksijen almasını, kanamayı kontrol etmesini veya enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırabilir.

Hastalığın ne kadar çabuk kötüleştiğine (akut veya kronik) ve kanserin başladığı kan hücresi tipine (lenfoblastik veya miyeloid) göre gruplanan dört yaygın lösemi türü vardır.

Lösemi ile ilgili sayfamız daha fazla bilgi içermektedir.

lenfoma

Lenfoma, lenfositlerde (T hücreleri veya B hücreleri) başlayan kanserdir. Bunlar bağışıklık sisteminin bir parçası olan hastalıklarla savaşan beyaz kan hücreleridir. Lenfomada, lenf düğümlerinde ve lenf damarlarında ve vücudun diğer organlarında anormal lenfositler oluşur.

İki ana lenfoma türü vardır:

Hodgkin lenfoma - Bu hastalığı olan kişiler Reed-Sternberg hücreleri olarak adlandırılan anormal lenfositlere sahiptir. Bu hücreler genellikle B hücrelerinden oluşur.

Hodgkin olmayan lenfoma - Bu lenfositlerde başlayan büyük bir kanser grubudur. Kanserler hızlı veya yavaş büyüyebilir ve B hücrelerinden veya T hücrelerinden oluşabilir.

Lenfoma hakkındaki sayfamız daha fazla bilgi içermektedir.

Multipl Miyelom

Multipl miyelom, başka bir bağışıklık hücresi türü olan plazma hücrelerinde başlayan kanserdir. Miyelom hücreleri olarak adlandırılan anormal plazma hücreleri, kemik iliğinde birikir ve tüm vücutta kemiklerde tümörler oluşturur. Multipl miyelom ayrıca plazma hücresi miyelom ve Kahler hastalığı olarak da adlandırılır.

Multipl miyelom ve diğer plazma hücre neoplazmlarındaki sayfamız daha fazla bilgiye sahiptir.


Melanom

Melanom, melanin (cilde rengini veren pigment) yapan uzmanlaşmış hücreler olan melanosit haline gelen hücrelerde başlayan kanserdir. Çoğu melanom ciltte oluşur, ancak melanomlar göz gibi diğer pigmentli dokularda da oluşabilir.

Cilt kanseri ve göz içi melanomu sayfalarımızda daha fazla bilgi bulunmaktadır.

Beyin ve Omurilik Tümörleri

Farklı tipte beyin ve omurilik tümörleri vardır. Bu tümörler, oluşturdukları hücre türüne ve tümörün merkezi sinir sisteminde ilk oluştuğu yere göre adlandırılır. Örneğin, astrositik tümör, sinir hücrelerini sağlıklı tutmaya yardımcı olan astrositler adı verilen yıldız şekilli beyin hücrelerinde başlar. Beyin tümörleri iyi huylu (kanser değil) veya kötü huylu (kanser) olabilir.

Yetişkinlerde beyin ve omurilik tümörleri ile ilgili sayfamız, çocuklarda beyin ve omurilik tümörlerine genel bakışımız gibi daha fazla bilgiye sahiptir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Acuvue Oasys For Astigmatism Lens Kullanımı

Air Optix Aqua, Air Optix Hydraglyde Farkı Nedir?

Kolon Kanseri